Личностно Брандиране Професионална Подготовка

Как да създадем впечатляващо CV

При кандидатстване за работа, изискването на всеки работодател е кандидатът да представи CV. То следва да е добре написано, тъй като това ще е основното средство, от което работодателят ще получи информация за нас и нашите умения. 

Автобиографията оставя определени впечатления и е критерият, по който се избира на кого да се изпрати покана за интервю.

Какво представлява добрата Автобиография?

Независимо кой формат за биография сме избрали да ползваме – европейският образец или друга бланка, то когато пишем автобиография не бива да пропускаме важните детайли, но и не трябва да сме многословни. Това не е лесна задача, защото, когато пишем CV все ни се струва, че нещо липсва в него. 

Ето и някои стъпки, които е да спазваме, когато пишем CV:

  • креативно форматиране – препоръчително е дизайнът да бъде изчистен, а шрифтовете да не са сложни. При повечето CV-та се използва шрифтът times new roman, размер 14-16. Информацията, която представяме е добре да е разделена на раздели. Това от една страна е помощ за самите нас, понеже няма да пропуснем да напишем нещо важно, а от друга – ще спестим на преглеждащия лутането. Разделите може да бъдат „лични данни”, „Образование”, „Опит”, „Подходящи умения”, „Интереси” и други;
  • улеснение на четимостта на представеното – хубаво е да използваме подравняване и така наречените булет точки. Това ще улесни четящия;
  • преглед преди предаване – понякога, докато пишем, така бързаме, че се появяват нежелани граматически и правописни грешки. Преди да предадем CV-то си е добре да огледаме внимателно за такива.

В отделите по човешки ресурси, където се разглеждат документите, служителите всеки ден се сблъскват с четене на голям брой автобиографии, все в един и същи формат, само с различни данни. Истината е, че ако много искаме да спечелим работната позиция, е важно да се постараем да представим по-креативно CV.

Подробно представяне на информацията в разделите

Докато пишем автобиография, често се случва да изпаднем в ситуация на несигурност, защото не знаем как точно да структурираме разделите в нея. Ето няколко препоръки относно това какво следва да включва всеки от тях:

  1. Лични данни

Тук се слагат три имена, информация за контакт, включително линкове към профили в социални мрежи и имейл адрес.

  1. Образование

Трябва да напишем най-високата придобита квалификация на първо място, последвана от периода, описан в дати от/до.

  1. Предишен опит

Тук също пишем отзад напред, като най-скорошното работно място е най-отгоре. Не трябва да забравяме дати от/до, както и описание на отговорностите, които сме поемали, а и постижения, ако има такива.

  1. Умения

Пишем уменията, релевантни на позицията, за която кандидатстваме. Нужно е да има градация, като тя се подчертава с „Напреднал”, „Среден” или „Начинаещ”.

  1. Допълнителна информация

Може да добавим снимка и секции, подчертаващи нашите професионални интереси.

За да се ориентираме за структурата, която е препоръчително да спазваме, може да прегледаме варианти в интернет или да използваме готови шаблони, които се предоставят в някои платформи. Така няма да пропуснем да представим всичко, от което се нуждае работодателят.

Оставете своя коментар